vrijdag 22 juni 2018

Dat is zoo twintigste eeuw.

Eerder deze week zag in Planckendael een leeuwin haar kans schoon om het hazenpad te nemen. Even later lag ze zo dood als een pier op een van de kronkelige gebetonneerde paadjes van het dierenpark. De nieuwsgierigheid van de koningin van de savanneafdeling werd beloond met een blauwe boon nadat de medewerkers van het park vruchteloos hadden geprobeerd om het dier te verdoven.

De dood van de leeuwin leek vooral een grote ramp voor de inhoud van de vele schoolbussen die op de parking stonden te wachten om binnen te mogen. Je kunt het die kinderen natuurlijk niet kwalijk nemen, maar als je er echt eens goed over nadenkt, is er me dunkt toch iets mis. Als een leeuw in een kooi is een grijsgedraaid Zeugenfeestennummer met een negatieve connotatie. Het mag duidelijk wezen dat die metafoor bedoeld is om een hulpeloze situatie voor een mens uit te drukken. Waarom zouden die dieren dat minder zo ervaren, ons de arrogantie toe-eigenend dat we weten wat dieren voelen? Of hebben die beesten misschien net als mijn kater Pastis niets liever dan dat ze hun dagen mogen doorbrengen op eenzelfde warme steen in de zon en janken om eten?

De onvermijdelijke discussie die nu her en der weer opgepikt wordt, is de volgende: is de zoo nog van deze tijd? Kan dat nog, een dergelijke vorm van entertainment waarin de gewone mens aan de kapitalist geld geeft om als een kudde schaapjes van kooi naar kooi te lopen en interessante weetjes op te vangen waarmee hij aan de eettafel kan opscheppen? Dat alles voor de democratische prijs van een gemiddeld dagloon. Een pretpark wordt als marginaal beschouwd, een dierentuin is dan weer educatiever verantwoord als schoolreis. Ik ben niet overtuigd en toch is een dagje naar de zoo leuk.

Natuurlijk helpen dierentuinen over de hele wereld om kinderen te tonen hoe een dier er in het echt uitziet en bovendien steken ze veel geld in kweekprogramma’s. Mochten de dieren niet meer opbrengen zoals dat nu wel het geval is, zouden die onvermijdelijk afzwakken en aan NGO’s overgelaten worden. Een parallel die we in de farmaceutica ook zouden zien. Alle dieren vrij kunnen we natuurlijk ook doortrekken en ons afvragen of huisdieren ook nog wel toegelaten zijn. Ja, maar meneer, die vlooienbaal heeft een luizenleven.

Er is voer voor de dieren, maar ook voor discussie. Ik moet toegeven dat die kat van mij het wel naar zijn zin lijkt te hebben en wie weet denken die leeuwen ook gewoon: ‘amai, zie ze daar allemaal lopen achter de tralies. Aanschuiven tot buiten en onderweg een pakje diabetes met extra cholesterol naar binnen werken. *brult* Nog een vette T-bonesteak voor mij en dat mag vooruitgaan!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten